De ergste nachtmerrie voor een ontwikkelaar ontstaat wanneer ze zien dat hun site in een keer gezakt is in de online ranking. Als dit je overkomt ben je zeker niet de enige. Elke website heeft wel eens te maken gehad met een daling in de zoekmachines. Je kunt het niet echt voorkomen, maar je kunt de impact ervan zeker wel minimaliseren. Een daling op de ranglijst kan namelijk gebeuren om een aantal verschillende redenen. Zowel de voor de hand liggende als minder voor de hand liggende redenen worden in dit artikel uitgelegd. Lees dus snel verder!
1. U bent druk bezig met het creëren van veel lage kwaliteit links naar jouw site
Elke link die is gemaakt of gekocht met de bedoeling om de PageRank te manipuleren wordt een link van lage kwaliteit genoemd. Voorbeelden van links van lage kwaliteit zijn links uit webmappen van lage kwaliteit, artikelmappen van lage kwaliteit, gastberichten van lage kwaliteit of spamcommentaar. Een volledig overzicht van onnatuurlijke links volgens Google vind je hier.
Hoe kan je de links van lage kwaliteit identificeren ?
Kijk eens naar eventuele meldingen in de Google Search Console. Als je veel onnatuurlijke links hebt die naar jouw site verwijzen, is de kans groot dat Google je direct een bericht stuurt met de vraag om deze links te repareren.
Als je geen directe berichten van Google hebt ontvangen, betekent dit niet dat er helemaal niets aan de hand is. Als je weet dat jouw links van lage kwaliteit zijn dan moet je deze echt controleren. Log in op de zoekconsole en klik op “Links naar uw site” onder “Verkeer zoeken”
Download de lijst en filter de domeinen met een lage autoriteit, weinig verkeer en een hoge spamscore. Je kunt ook elke link bekijken en alle onnatuurlijke links uit de lijst filteren op basis van het type link schema’s die door Google worden uitgelegd.
Hoe kan ik het probleem van lage kwaliteit links oplossen?
Zodra je de lijst met URL’s in hebt geïdentificeerd moet je proberen om die links te verwijderen door een e-mail te sturen naar de webmaster. Stel in deze mail de vraag of hij/zij de link kan verwijderen. Het kan even duren, dus geef ze wel de 6-8 weken tijd om een antwoord terug te sturen. In afwachting, neem screenshots van alle emails, indien ze niet reageren kan je inkomende links afwijzen (disavow backlinks) Zodra je dit achter de rug hebt en het probleem is opgelost, kun je Google vragen om jouw website te bekijken door een verzoek tot heroverweging in te dienen. Je moet een verzoek tot heroverweging pas indienen nadat je een sanctie heeft gekregen. Als je geen berichtje van Google hebt gekregen is het niet nodig om iets te doen.
2. Je hebt slechte redirects
We hebben het over een redirect wanneer de bezoeker een URL opent en in plaats daarvan naar een andere URL wordt geleid. Stel dat je de volgende pagina op je site hebt staan: www.example.com/mens-shoes. Deze staat op de voorpagina van Google. Laten we zeggen dat deze pagina ongeveer 10K unieke bezoekers per maand krijgt. Als gevolg van enkele veranderingen in het ontwerp van de website, stuurt de ontwikkelaar de URL door naar de startpagina van de website www.example.com. Dit noemen we een slechte redirect omdat het niet voldoet aan de intentie van de gebruiker. De gebruiker was namelijk op zoek naar herenschoenen, maar de nieuwe doorverwijspagina bevat weinig tot geen informatie over de schoenen die hij zoekt.
Hoe kan je de slechte redirects herkennen?
Ga eens naar Google Analytics en exporteer alle landingspagina’s die in de organische zoekopdracht staan. Upload hier de lijst met URL’s in Screaming Frog. Met dit programma zal je in staat zijn om alle slechte redirects eenvoudig te herkennen, inclusief de redirects die naar 404s of de startpagina worden omgeleid.
Hoe kan je de slechte redirects herstellen?
Zodra je een lijst van URL’s hebt, moet je een alternatieve URL maken voor elke nieuwe omleiding. Gebruikers moeten namelijk worden doorgestuurd naar een nieuwe pagina die dezelfde inhoud (of zelfs betere inhoud) heeft dan de vorige pagina. Het is belangrijk dat je de oude URL niet veranderd, tenzij je een nieuwe pagina klaar hebt staan natuurlijk. Onthoud dat elke nieuwe pagina moet voldoen aan de intentie van de gebruiker. Als je veel redirects maakt die naar de homepage worden omgeleid dan is de kans groot dat je positie hieronder zal lijden.
3. Je site heeft gekopieerde inhoud
Om het in de woorden van Google te verwoorden: ” Duplicate content generally refers to substantive blocks of content within or across domains that either completely matches other content or are appreciably similar”. Als je onlangs bijgewerkte inhoud op je site hebt gezet die dubbel blijkt te zijn, dan kan dit een aantal problemen met zich meebrengen.
Als je nieuwe pagina’s op je site hebt aangemaakt waarvan een groot deel van de inhoud grotendeels gelijk blijkt te zijn aan andere pagina’s op jouw site (inclusief de titel of H1-tags), dan wordt dit als dubbele inhoud beschouwd. Gebruik de SEMrush Site Audit tool om de pagina’s op jouw site met dubbele inhoud te vinden. Als de SEMrush Site Audit bot meerdere pagina’s met 80% gelijkenissen in inhoud heeft gevonden dan het programma deze als dubbele inhoud markeren.
Hoe dubbele content verhelpen?
Gebruik 301 redirects wanneer je nieuwe pagina’s maakt. Dit zorgt ervoor dat je de oude pagina’s niet toegankelijk zijn voor zoekmachines of gebruikers. Gebruik ook rel=canonieke tags voor pagina’s die vergelijkbare inhoud hebben, zodat de zoekmachines weten welke inhoud als origineel moet worden gezien. Vergeet niet rel=noindex te gebruiken voor pagina’s die nog niet klaar zijn en probeer het niveau van de boilerplate-inhoud op jouw site echt tot een absoluut minimum te beperken.
4. Je hebt onlangs jouw titel of meta-tags bijgewerkt
De title-tag is een zeer belangrijke factor voor je positie binnen Google. Dit komt door het feit dat Google dankzij deze tag in staat is om de inhoud van jouw webpagina in te zien. Daarom kan zelfs een kleine verandering in de title-tag al voor een daling in de zoekmachines leiden. Als de title-tag van je homepage bijvoorbeeld “Web Design Asterdam” is en je deze hebt veranderd in “Huur een webdesigner in Amsterdam”, dan kan jouw ranking worden beïnvloed door trefwoorden als “webdesign bedrijf Amsterdam” omdat je net het woord “Bedrijf” uit de title-tag van de pagina hebt verwijderd. Begrijp je het nog? Klinkt een beetje technisch, maar het valt op zich wel mee.
Gebruik een site crawler zoals Screaming Frog om snel de nieuwe metatags van de pagina’s te controleren die op de organische zoekmachines staan. Vergelijk de titel en metatags met de vorige back-up van jouw website. Maak een overzichtje met de URL’s die nieuwe metatags hebben en voeg een kolom met oude metatags toe. Je kunt de nieuwe titels en metatags herschrijven door ze te vervangen door de oude; dit zal het probleem voor een groot deel oplossen. Of je kunt de ontbrekende trefwoorden opnemen in jouw nieuwe title-tag en Google toestaan om de pagina opnieuw te tekenen. Op die manier kan je jouw oude positie weer terugkrijgen. Verander niet vaak je titel en metatags, dit kan namelijk een negatieve invloed hebben op je ranking. Het is beter om de wijziging op een enkele pagina toe te passen voordat je gelijk de rest onder handen neemt.
5. Je hebt onlangs wijzigingen in de inhoud aangebracht
Je kan te maken krijgen met een daling in de zoekmachines wanneer je wijzigingen hebt aangebracht in de inhoud van jouw site, inclusief de H1’s. De inhoud is een super belangrijk voor je positie, alle webpagina’s rangschikken op basis van de inhoud. Eventuele veranderingen leiden dan ook tot een verandering in de positie. Log in op Google Analytics en exporteer alle landingspagina’s die in de organische zoekfunctie staan. Vraag jouw web ontwikkelaar om een back-up van je website te maken. Vergelijk de wijzigingen in de inhoud van elke URL en maak een overzicht van de URL’s die je hebt veranderd. Dit werk zal aardig wat tijd in beslag nemen. Je kunt er voor kiezen om een systeem als OnWebChange te gebruiken om tijd te besparen, deze houd je automatisch op de hoogte van bepaalde wijzigingen.
Zodra je een lijst met de URL’s hebt die je nog moet bijwerken, kun je de oude back-up van jouw website gebruiken om de inhoud te herschrijven of om de nieuwe SEO termen mee te nemen. Deze strategie zal de impact van een lagere positie zeker verminderen. Als je niet in staat bent om een back-up van jouw website te maken kun je Way Back Machine gebruiken om de back-upgeschiedenis van jouw website terug te halen.
6. Je hebt ten onrechte gebruik gemaakt van een Noindex tag, Robots.txt bestand of van Nofollow Attribute
Vaak negeren mensen aan aantal technische zaken die een grote impact kunnen hebben op de bestaande ranking van jouw site. Drie van de grootste problemen zijn het onjuiste gebruik van noindex tag, robots.txt bestand en nofollow attribuut. De web ontwikkelaar past bijvoorbeeld ten onrechte een noindex tag toe op een van jouw belangrijke pagina’s die hoog scoren op zoek naar een noindex tag.
Het gevolg van deze actie? De webpagina verdwijnt uit de ranking. Hetzelfde kan gebeuren met robots.txt, waar een enkele regel code de zoekmachines kan blokkeren om jouw site te indexeren. Dit kan ervoor zorgen dat alle rankings van de site in één keer naar beneden zullen gaan. Ook als er een nofollow-attribuut wordt gebruikt op interne pagina’s jouw uw site, zal dit direct van invloed zijn op de PageRank.
Als ook jij hier last van hebt, controleer dan de robots.txt en kijk of je per ongeluk de crawlers van de zoekmachines hebt uitgesloten voor jouw site Als je ziet dat er een aantal webpagina’s wat minder goed scoren dan anderen, controleer dan het noindex-attribuut of het nofollow-attribuut door met de rechtermuisknop op de pagina te klikken en de broncode te bekijken. De aanwezigheid van een noindex tag op de pagina zal dezelfde gevolgen hebben als een robots.txt uitsluiting. Dit terwijl de aanwezigheid van een nofollow attribuut op interne links de stroom van linksap zal beperken en een daling van de ranking kan veroorzaken. Wijzig onmiddellijk de tekst van jouw robots.txt-bestand en verwijder de links die de zoekmachines de toegang ontzeggen tot een bepaalde pagina bij jou op de site. Controleer de broncode op het onjuist gebruik van noindex- of nofollow-tags en verwijder deze gelijk als je ze ziet. Let op: In sommige gevallen is het gebruik van robots.txt, noindex of nofollow noodzakelijk. je moet zulke regels met codes of tags natuurlijk niet zomaar verwijderen.
7. Jouw site krijgt veel verkeer van lage kwaliteit
Internetverkeer van een lage kwaliteit heeft in principe geen directe gevolgen voor de positie van je site, maar ze kunnen wel degelijk indirect schade aanrichten. Als je merkt dat site internetverkeer van een lage kwaliteit verkeer krijg dan komt dit misschien doordat jouw site links van lage kwaliteit directories of irrelevante sites via betaalde links binnen krijgt. Dit kan van invloed zijn op het aantal conversies, tijd op pagina, bounce rate etc. bij jou op de site. Al deze factoren samen zullen Google vertellen dat gebruikers niet echt fan zijn van je site, wat betekent dat jouw site naar beneden zak. Hoe kan je zien dat het om een lage kwaliteit gaat? Je kunt de kwaliteit van het verkeer analyseren met behulp van een tool zoals Finteza.
Dit kan je helpen om individuele IP-adressen en websites te detecteren die slecht verkeer naar jouw website sturen. Nadat je al deze sites op de shortlist hebt geplaatst moet je ervoor zorgen dat je jouw links/advertenties (zelfs nofollow) van die sites afhaalt.
8. Google heeft een recente update van de rangschikking van het algoritme doorgevoerd
Core algoritm updates zijn een natuurlijk onderdeel van het algemene zoekalgoritme. Wanneer dergelijke updates plaatsvinden (dit kan goed meerdere keren per dag zijn) dan is de kans groot dat je positie in de zoekmachines zal veranderen. Een negatieve verandering in de rankings als gevolg van een Google-update betekent niet altijd dat er iets mis is met je website. Google legt dit ook wel als volgt uit in haar blog:
“One way to think of how a core update operates is to imagine you made a list of the top 100 movies in 2015. A few years later in 2019, you refresh the list. It’s going to naturally change. Some new and wonderful movies that never existed before will now be candidates for inclusion. You might also reassess some films and realize they deserved a higher place on the list than they had before. The list will change, and films previously higher on the list that move down aren’t bad. There are simply more deserving films that are coming before them.”
Kernupdates zijn misschien niet altijd slecht, maar ze kunnen een indicatie zijn dat er iets mis is met je site. Houd zeker eens de Google Webmasters Blog in de gaten. Als er een grote algoritmische update zal plaatsvinden zal Google je hier van op de hoogte stellen. Als er geen aankondiging door Google is uitgegeven. Wanneer een kernupdate plaatsvindt, kun je alleen werken aan het verbeteren van de gebruikerservaring. Als gebruikers tevreden zijn met jouw website, dan zal Google dat waarschijnlijk ook zijn. Met als gevolg dat je site aanzienlijk hoger in de zoekmachines terecht zal komen. Maak een Google-alert voor Google-update en abonneer je op de bekende blogs in de SEO-industrie, zoals de Search Engine Land, Search Engine Roundtable, Search Engine Watch, enz. Deze blogs zijn geweldige bronnen van informatie als jij op de hoogte wilt blijven van de laatste plannen van Google.
9. Je hebt het auteursrecht bewust of onbewust geschonden
Als jouw site veel klachten van mensen voor een schending van het auteursrecht krijgt dan zal jouw positie op de ranglijst dalen. Google zegt het ook wel als volgt:
“Sites with high numbers of removal notices may appear lower in our results. This ranking change should help users find legitimate, quality sources of content more easily—whether it’s a song previewed on NPR’s music website, a TV show on Hulu or new music streamed from Spotify.”
Als jouw site gerelateerd is aan het streamen van muziek of video, dan is de kans het grootst dat je met deze update, ook bekend onder de naam Emanuel of de Piratenupdate, te maken krijgt. Ga naar het Google Transparantierapport en voer de URL van jouw website in om het aantal verzoeken van anderen tegen jouw website te zien. Verwijder de pagina’s waar er sprake is van een schending van het auteursrecht zo snel mogelijk en let er voortaan op dat je andermans werk niet zomaar gebruikt. Vergeet niet dat een inbreuk van het auteursrecht kan plaatsvinden in de vorm van tekst, afbeeldingen, audio of video.
10. Er is een toename van de lokale concurrentie
Een stijging van de lokale concurrentie kan ook een negatieve invloed hebben op jouw site rankings. Stel dat jouw bakkerijbedrijf in Amsterdam geen enkele concurrentie heeft van een ander bakkerijbedrijf in de regio. Dit maakt het heel makkelijk om bovenaan de lokale zoekresultaten te blijven staan. Maar als er twee nieuwe bakkerijen in Amsterdam of omstreken worden geopend, neemt je concurrentie plotseling toe. Precies, dit zorgt voor een lagere positie binnen Google. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat een oude bakkerij in Amsterdam plotseling een nieuwe account op Google My Business heeft aangemaakt en in online marketing heeft geïnvesteerd om jou van je plek te stoten. Een manier die je kunt toepassen is om zakelijke trefwoorden direct in te voeren in de Google-zoekopdracht en jouw concurrenten in kaart te brengen. JE kunt ook gebruik maken van SEMrush om nieuwe online concurrenten te vinden, hiermee kan je zien op welke woorden zij weten te scoren binnen de zoekmachines.
Zodra de nieuwe concurrenten allemaal in kaart zijn gebracht, is het tijd om hun strategieën te monitoren met behulp van een concurrerende analyse tool zoals SEMrush. Hiermee kan je alle ontbrekende onderdelen in jouw SEO strategie veel makkelijker inzien. Het is soms nodig om je budget te verhogen als je echt per se eerste wilt blijven op de voorpagina van Google.
11. Jouw site is niet mobiel vriendelijk en niet klaar voor Voice Search
Een website die niet mobiel-vriendelijk is, kan in de ranglijst aanzienlijk naar benden gaan omdat Google altijd de UX wil verbeteren. Een responsieve website is de eerste stap in het verbeteren van de UX. Om deze reden is Google verhuisd naar de mobile-first index. Dit betekent dat het nu websites rangschikt op basis van hun mobiele versie van de inhoud in plaats van de desktop. Mobiele site en voice search gaan hand in hand. Als je nog steeds geen mobiel-vriendelijke website hebt, dan is de kans groot dat jouw website zijn huidige positie in de zoekresultaten zeker zal verliezen. Google zal automatisch de wijzigingen voorstellen die je voor jouw website moet doorvoeren wanneer je de zogeheten mobiel-vriendelijke test verricht. Vraag jouw ontwikkelaar om de wijzigingen door te voeren of om jouw website volledig responsief te maken. Hiermee hebben gebruikers voortaan toegang tot jouw site op ieder mogelijk apparaat. Optimaliseer daarnaast jouw website voor spraakzoekacties (met name voor het stellen van vragen op trefwoorden). Op die manier kan je de concurrentie altijd weer voorblijven,
12. Je bent het slachtoffer geworden van negatieve SEO
Negatieve SEO vindt plaats wanneer concurrenten proberen om jouw rankings te ruïneren door eigenlijk smerige trucjes toe te passen. Uw concurrent kan gebruik maken van Black Hat SEO techniek om jouw rankings te saboteren. Er zijn verschillende manieren om negatieve SEO te herkennen. Houd een oogje in het zeil op het aantal links die je krijgt voor je site. Als je merkt dat veel links afkomstig zijn van een site met een lage kwaliteit die jij zelf niet hebt gemaakt, dan is dit waarschijnlijk de concurrent die je probeert lastig te vallen. Controleer het aantal links die je hebt verloren in de afgelopen 60 dagen. Als je voortdurend links van overheidssites verliest, kan jouw concurrent er achter zitten. Houd de website voortdurend in de gaten en controleer het robots.txt-bestand, het .htaccess-bestand en de zoekconsole op eventuele fouten, waarschuwingen of malware. Je moet jouw website voortdurend in de gaten houden via de zoekconsole.
13. Jouw site is ineens onveilig geworden
Als je site wordt gehackt of geïnfecteerd is met malware dan heb je aardig wat problemen. Dit komt met name door het feit dat Google jouw positie gelijk zal verlagen. De veiligheid van het internet is voor Google super belangrijk, het wordt dan ook echt ontzettend serieus genomen. In een dergelijk geval kan Google een waarschuwing in de zoekresultaten weergeven, denk hier bijvoorbeeld aan het volgende: “deze site kan gehackt zijn”.
Ga onmiddellijk naar de Zoekconsole en controleer of er een bericht van Google staat over deze problemen. Vaak ontvang je een bericht van Google met de vermelding dat jouw site is gecompromitteerd.
Je kunt jouw site ook invoeren in een Safe Browsing tool om het te controleren. Google zal je zeggen welke stappen je moet nemen om jouw site malware-vrij te maken. Deze stappen worden voorgesteld in de berichtensectie van de zoekconsole. Als je het probleem niet kunt oplossen, kun je het beste een back-up van je site uploaden en een nieuwe beoordeling aanvragen.
14. Je hebt veel links die naar andere sites verwijzen
Als je veel links hebt die verwijzen naar sites van lage kwaliteit dan is het mogelijk dat jouw site niet meer zo’n goede positie zal hebben binnen Google. De reden hiervoor is dat je een overtreding hebt gepleegd van de Richtlijnen voor webmasters. Meld je aan bij de zoekconsole en controleer of er berichten zijn van Google.
Je moet alle onnatuurlijke links van jouw site verwijderen die Google als kunstmatig en misleidend heeft aangemerkt. Je moet goed kijken naar de anchor tekst van de links, de spamscore van de domeinen waarnaar je linkt en de niches van de sites waarnaar je linkt. Verwijder onmiddellijk alle links die niet handig zijn of die overbodig zijn.
15. Je hebt onlangs de interne koppeling van jouw website veranderd.
Veranderingen in de interne linkstructuur kunnen leiden tot een grote daling in de zoekresultaten. Je hebt bijvoorbeeld 1000 interne links vanuit de hoofdnavigatie die verwijzen naar een van je interne pagina’s die hoog scoren op de zoekresultaten. Stel nu dat je de link uit de navigatie verwijdert, wat resulteert in een verlies van 1000 interne links; deze grote verandering zal er voor zorgen dat de pagina lager in Google zal komen te staan. De beste plek om te controleren of je veel interne links die verwijzen naar een van jouw belangrijke pagina’s hebt verloren, is de Google Search Console. Log in op de zoekconsole en kijk in de linker rij. Hier kun je de bovenste gelinkte pagina’s van jouw site zien. Download de gegevens en controleer of er recente 404’s zijn die een daling van het aantal interne links veroorzaken.
16. Je hebt onlangs veel pagina’s toegevoegd aan jouw site met lage kwaliteit inhoud.
Inhoud van lage kwaliteit kan een reden zijn dat jouw site naar beneden is gezakt. Als je plotseling te maken krijgt met een lage positie nadat je nieuwe pagina’s hebt toegevoegd, dan kan dit komen door sites met een lage kwaliteit inhoud. Een pagina is van lage kwaliteit als:
- De inhoud niet origineel of uniek is
- De pagina geen bevredigend antwoord op de vraag van de gebruiker geeft
- De informatie niet wordt ondersteund door relevante en gezaghebbende bronnen.
- Het aantal woorden te laag is met veel boilerplate inhoud.
- Er teveel grammaticale fouten op staan
- De taal moeilijk te begrijpen is
Vraag jouw ontwikkelaar om jou een lijst met URL’s te geven die onlangs aan je site zijn toegevoegd en bekijk elke pagina echt even goed. Herzie je inhoud om deze uniek, aantrekkelijk, behulpzaam, gemakkelijk te begrijpen te maken. Breng de wijzigingen per per pagina aan en verzoek om een herziening van Google.
Een enkele fout kan ervoor zorgen dat jouw site zijn bestaande ranking verliest. Vandaar dat het van belang is dat je altijd zal denken aan de zaken die we in dit artikel behandeld hebben. Volg altijd de bovenstaande SEO checklist en controleer jouw website voortdurend op factoren die van invloed zijn op je positie in de zoekmachines.
Bron: https://www.semrush.com/blog/16-things-can-hurt-your-site-rankings-seo-checklist/